Egy kicsit a szakmai kérdésekről, féligazságokról
2014. december 08. írta: tippado

Egy kicsit a szakmai kérdésekről, féligazságokról

Vannak klinikák, akik olyan forradalmi módszerekkel próbálnak meggyőzni, melyek a józan logika szerint is sántítanak. Érdemes az egyes eljárásokra rákeresni az interneten, illetve meggyőződni arról, hogy az adott klinika kapcsolatban áll-e valamilyen elismert szaktekintéllyel vagy külföldi szervezettel.

A hajátültetési klinikák között sajnos gyakori, hogy egymást másolják, a másolók pedig csak több kevesebb sikerrel tudják a gyakorlatban is kivitelezni a módszer alkalmazását. Ezért fontos, hogy a klinika megfelelő szakmai kapcsolattal rendelkezzen és szakorvosai folyamatos képzésben részesüljenek.

Milyen hajbeültetési eljárások vannak?

1. Strip vagy FUT módszer

A hajas fejbőr egyetlen nagy sávban való eltávolításán (csíkvételi eljárás), és annak feldarabolásán alapszik. A strip technika sajnos magában rejti a hajhagymák magas sérülési veszélyét, nem beszélve a műtét maradandó nyomairól. Szerencsére egyre kevesebb klinika foglalkozik már ezzel a módszerrel, jobb kerülni, igaz lényegesen olcsóbb.

2. FUE

A Follicular Unit Extraction technika jelentette az igazi áttörést a hajbeültetések során. Az eljárás lényege, hogy a hajas fejbőr donorterületéről egyesével, hajcsoportonként veszik ki az úgynevezett graftokat, helyi érzéstelenítéssel. A legtöbb hazai és külföldi klinika ezt a módszert alkalmazza. Későbbi lényegi változás a hajkiviteli eszköz fejlesztésével történt, valamint a műtéti know-how és logisztika, ami egyes klinikákat a nagy átlag felé helyezhet.

3. SafeSystem (FUE2)

A hagyományos FUE eljárás egyik továbbfejlesztett változatát Dr. James Harris fejlesztette ki az amerikai HSC Colorado klinika tulajdonosaként. A hajátültetés során a graftok kiemelését egy speciális úgynevezett SafeScribe eszközzel végzik az orvosok, mely gyakorlatilag egy miniatűr fúróhoz hasonlít. Az eszköz segítségével szemben a hagyományos FUE körkéssel itt nem történik vágás, ezáltal a graftok sérülésének lehetősége szinte kizárt, a műtétek után nincs szabad szemmel látható hegesedés és a gyógyulási idő is lerövidül.

fue2.jpg

4. R-FUE Artas

A SafeSystem eljárás során használt eszköz jelenti valószínűleg a hajátültetés jövőjét, ugyanis a SafeScribe átalakított változatát az Artas R-FUE hajátültetési robotnál vezették be 2011 októberében. A robot jelenleg is kísérleti fázisban üzemel az Egyesült Államokban.

artas_system_web.jpg

Fontos megjegyezni, hogy más hajbeültetési módszer nem létezik! 

Mi is az a graft?

Egy alap dolgot tisztázzunk a hajszálak a fejbőrünkben hajszál csoportocskákban úgynevezett graftokban növekednek. Egy-egy ilyen graft 1-6 hajszálat tartalmaz, ezek a kis "follikuláris egységek" kerülnek átültetésre a fej tarkótáji területéről.

Egy érdekes állítás:"A 2-5 hajszálak képezte kicsiny csoportokat (ún.graftokat) tovább szeletelve javul a növekedés, optimálisabb az átültetés." Természetesen ennek semmi értelme, hiszen ha természetesen módon is kis csoportokban növekednek hajszálak, miért erőszakolnánk meg őket és szabdalnánk még kisebb egységekre, ez tudományosan sem bizonyított, sőt szakmai körökben egyenesen komolytalan gondolatmenet.

Először is ha már tisztába tettük a graftok és a hajszálak közötti különbséget nézzük hogyan számoljuk. A kettő között nagyjából kétszeres a szorzó, de ez nem törvényszerű, hiszen egy graftban akár 3-6 hajszál is lehet. A páciens számára a legfontosabb mérőszám a hajszál, hiszen ennek a mennyisége adja meg, milyen optikai hatást fog a végeredmény produkálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajbeultetes-elott.blog.hu/api/trackback/id/tr196967421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása